СЕМЕНА ОТ ПЪПЕШИ
Cucumis melo L.

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Берегиня (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Украински сорт. Пъпешите са леко продълговати със средно тегло 2,5-3 кг. Кората е жълто-оранжева омрежена. Плодовото месо е кремаво бяло, ароматно. Вкусът е много добър до отличен.
 
Голдън суит (15 семки) ИЗЧЕРПАНИ!!!
Ориенталски (китайски) тип пъпеш, който е с хрупкава консистенция и може да се яде направо с кората. Растенията са късостъблени. Родовитостта е много добра. Пъпешите са дребни. Трайни са. Не се откъсват сами когато узреят. Подходящи са за ядене и когато са зелени - използват се като краставици. В зряло състояние имат слаб аромат, а консистенцията им е различна от тази на нашенските пъпеши - хрупкава е. Може да се яде направо с кората. Вкусът е добър.
 
пъпеш сорт Инея Инея (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Този сорт е национален стандарт за Украйна. Селекциониран е в днепропетровския научно-изследователски център по зеленчуците и бостанните култури. Средно ранен. Средната маса на плодовете е 1 - 2,4 кг. Кората е тънка. Плодовото месо е бяло със зеленикав отенък. Вкусът е много сладък - отличен (въпреки, че не е от най-богатите). Ако се консумират веднага след узряването им консистенцията е хрупкава, но вкусът е също толкова добър. Транспорттабилността и трайността са много добри.
 
Ирански шах (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средноазиатски сорт. Средно ранен. Кората е жълто-кафява. Средно тегло 2-4 кг. Месото е дебело, бяло, сочно, ароматно и много сладко. Вкусът е много добър до отличен.
 


Лада (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Популярен руски комерсиален сорт. Средно ранен. Жълта кора (пъпеша на една от снимките е попрезрял затова има кафяви петна). Устойчив на напукване. Средно тегло 2-3 кг. Ароматен. Вкусът е много добър до отличен.
 
Оранжева медена роса (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
За разлика от класическата медена роса, който е зелен на цвят, този сорт е с оранжево месо. Растението е мощно, родовито. Когато са млади (неузрели) вкусът им е отличен - като на краставица. Средното им тегло е 2-3 кг., но могат да надхвърлят 4 кг. Когато узреят, от мръсно бели стават кремаво-оранжеви и се появява средно силен аромат. На този етап не са подходящи за консумация, защото са твърди като тиква и слабо сладки. Чак след някоя и друга седмица на дозряване стават сочни и много сладки. Аз имах доста проблеми с този процес, защото повечето пъпеши започваха да гният преди да са дозрели напълно.
 
Прескот фонд Бланч (5 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Френски сорт, за първи път описан през 60-те години на 19 в. Сравнително малки до средно едри пъпеши - 1-3 кг. По форма (до някъде и на цвят) наподобяват малка кашкавалена пита. Атрактивни са. Кората им е дебела и твърда, и затова не се напукват. Плодовото месо е сравнително дебело, сочно, твърдичко - не достатъчно нежно (леко жилаво), с много добър аромат. Вкусът е добър - сладък, но не достатъчно.
 
Ранен ориенталски (5 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Независимо от името това не е китайски тип пъпеш. Ранозреещ и доста родовит сорт. Пъпешите са сравнително малки с много добър вкус. За съжаление при рязка промяна на влажността силно се напукват, още преди да са узрели напълно.
 
Саката суит (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Още един сорт от ориенталски тип, който е с хрупкава консистенция и може да се яде направо с кората. Вкусът е много добър.
 

Син-И-Ли-Ша-Бай 302 (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Китайски ранен сорт. 0,5-1,5 кг. Почти без аромат. Хрупкава консистенция. Средно сладък. Може да се яде и с кората, но е по-добре когато се обели. Вкусът е като комбинация между краставица и пъпеш - добър до много добър.
 
Снежен сладък №2 (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Китайски сорт. Много ранен. Растенията са късостъблени. Пъпешите са малки - около 500 гр. Консистенцията е твърдичка, както на повечето китайски сортове. Вкусът е доста сладък с аромат - добър до много добър.
 
Спиър (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри пъпеши - 2-3 кг. Много добра родовитост. Сочен, с консистенция на презряваща праскова. Слаб аромат. Много добър до отличен вкус.
 
Хаоген (син.: Ха-Оген, Оген, Израели) (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Популярен сорт, заради изключително високите му вкусови качества. Повечето хора го приемат за израелски, защото предимно от там е получил разпространението си по света. В действителност обаче най-вероятно е унгарски сорт, който еврейските емигранти са пренесли в Израел. Има два силини довода подкрепящи унгарския му произход - видно е, че това е европейски, а не азиатски тип пъпеш, и второ, сортът е стар, а Израел е млада държава.
Сравнително ранен е. В зависимост от времето на засяване са нужни 70-85 дни от поникването до първата беритба. През 2006 г. ги засях късно. Изникнаха на 26 юни. Първите плодове узряха към 5 октомври. Пъпешите са с размер на грейпфрут, леко оребрени, жълто-оранжеви на зелени раета между ребрата. Плодовото месо е сравнително дебело, светло зелено, силно ароматично. Вкусът е много сладък, наистина много сладък - превъзходен (не винаги "много сладко" значи "много вкусно", но в този случай значи). Ако сте от хората, които не обичат пъпеши, опитайте този, и може би ще си промените мнението! Превъзходен сорт!
 
Шантенай (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Класически, много популярен френски сорт. Между средно ранен и късен. Сравнително малки пъпеши - 1-2 кг. Когато узреят се напукват, което е желателно за французите, защото е знак за качество. Пъпешите съчетават в себе си много силен и характерен аромат, който е по-различен от на нашенските пъпеши, висока захарност и изключително силен/тежък вкус. Консистенцията им не е от най-нежните. Тези пъпеши са всичко друго, но не и безвкусни. Всичко това обаче не означава, че това е най-вкусният пъпеш. Ароматът и вкусът им е толкова силен/тежък, че дори и когато условията са оптимални, за да натрупат максимален процент захари (над 16 Brix) пак не се усещтат като достатъчно сладки. Така че за себе си вкусът го оценявам като - до отличен, но го слагам в отделна категория, защото усещането е по-различно от това при "обикновените" сортове.
 
Южанка (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Пъпешите са кръгли със средно тегло 1,5-2 кг. Кората е жълто-оранжева омрежена. Плодовото месо е кремаво бяло, ароматно, леко хрупкаво. Вкусът е много добър до отличен.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК